ТДМ България държи новият рекорд за най-много Yamaha TDM на едно място.

Author Topic: Здравейте и от мен  (Read 6521 times)

Offline mendi

• Newbie
  • *
Здравейте и от мен
« on: March 12, 2016, 14:07 »
Здравейте,

Мисля че е време да се представя във форума, и същевременно да се похваля :)
От Декември (2015) съм горд собственик на ТДМ 4ТХ (98г). По разбираеми причино още не съм му навартял голям пробег (излизал съм 4 - 5 пъти само ама сега в студа няма как). Иначе карам мотори от около 10 години, до сега съм имал Хонда ХЛ500, Ямаха ТТ600, Сузуки ДРЗ-400, като с него не искам да се разделям скоро. Както вероятно сте забелязали, аз съм си голям фен на ендурата (и оффроуда), но вече реших че е време да си взема един турист за по дълги пътувания. Именно за това се спрях на доказалият се модел - ТДМ 850 :)

Към момента препрочитам техническите теми. Като за начало (този мотор е доста по различен от всичко което съм карал до сега), имам доста въпроси, но за повечето неща намирам полезни съвети в старите теми. Все пак има още неща които трябва да си изясня или изпипам по машината, но всичко по реда си.

Поздравявам ви за хубавия форум, тук виждам доста познати ник-ове, което ме радва. Надявам се да се виждаме по разни приятно поводи!

Поздрави
« Last Edit: March 12, 2016, 14:09 by mendi »

Offline iiccoo

• Newbie
  • *
Re: Здравейте и от мен
« Reply #1 on: March 12, 2016, 15:35 »
Здравей, поздрави за хубавия избор и добре дошъл в света на ТДМ :)

Offline Ради Райков

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #2 on: March 12, 2016, 18:26 »
Добре дошъл и до много срещи.

Offline Веселин Куршумов (Ротко)

• 0877554119
  • Administrator
  • Hero Member
  • Не са ми нужни 235 причини, за да избера TDM...
« Reply #3 on: March 12, 2016, 22:55 »
Свят, секта, кой както му е удобно... ;D
Надявам се да ти е уютно сред нас !
TDM is my lifestyle, my destiny, my religion ...

Offline Kris_inc

• Sr. Member
  • Kawasaki Versys 1000
« Reply #4 on: March 13, 2016, 10:06 »
Честито, добре дошъл и много пътешествия с новата машина!

Offline Едо

• Full Member
« Reply #5 on: March 15, 2016, 22:45 »
Добре дошъл в семейството на TDM ;)

Offline Павката

• Hero Member
  • Yamaha TDM900
« Reply #6 on: March 16, 2016, 04:27 »
Сега остава и у вайбъра да влезнеш и го загази  сериозно ;)
Записвай се за откриването на сезона бързо :)
TDM - Turn the Dreams to Memories ! ! !

Offline mendi

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: March 21, 2016, 13:39 »
Благодаря за добрите думи!

Тази събота имах малко време да покарам и да почопля мотора. За сега ще пиша "моята си тема" тъй като впечатленията и питанията ми са хаотични, пък после като имам по конкретни и систематизирани въпроси за дискусия ще пиша в нарочните теми или ще откривам нови, ако няма нищо по въпроса.

Та да започна с първото оплакване - реших да си взема предпазители за ръцете. Спрях се на един универсален модел с алуминиева шина. Обаче срещнах неочакван проблем с монтажа - крищата на кормилото ми не са кухи (като на другите ми мотори) а има набита и заварена втулка с резба за краш тапите.... Това прави монтирането на предпазителите в този им вид невъзможно. Сега или трябва да търся друго технологично решение, други предпазители или друго кормило.... А по въпроса защо са ми изобщо - ами много хубаво пазят от вятър :)

След като не успях да "ъпгрейдна" кормилото, реших да го "даунгрейдна" като разкарам системата за подгрев на ръкохватките. И без това едната не работеше, пък и без това не мисля че такава екстра ми е необходима. Освен че разкарах един сноп излишни жици, освободих малко място и на волана - там където беше потенциометъра. На това място ще мисля за стойка за GPS.

Следващата жертва на интервенции, стахана светлините. Още предния собственик е сложил една грозна диодна лента по маската на мотора, но аз с цел да затвърдя циганията реших да стигна по далеч и налазих габаритчето което е над фаровете. Габарита си беше със стандартна крушка, кято свети доста не забележимо. Аз обаче съзрях идеално място да поместя една платка с диоди. Най подходящата която ми попадна беше с 18 броя, вмества се идеално в габаритчето и свети несравнимо по силно от стандартната крушка. Съжалявам че не се сетих да направя снимки.

Последното ми оплакване е свързано с корите покриващи резервоара - и двете имат драскотини но едната е и спукана. Сега се чудя дали да се опитвам да ги възстановявам или да търся нови. Имам идея и за нанасяне на покритие чрез хидротрансферен печат върху тях, но това ще е в бъдещите творчески планове :)
« Last Edit: March 21, 2016, 18:24 by mendi »

Offline Ради Райков

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #8 on: March 21, 2016, 17:06 »
А по въпроса защо са ми изобщо - амо много хубаво пазят от вятър :)
Повярвай ми, много пазят и разликата е осезаема.
Ето и подходящата тема ако не си я видял --->http://www.tdm-bg.org/forum/index.php?topic=319.0

След като не успях да "ъпгрейдна" кормилото, реших да го "даунгрейдна" като разкарам системата за подгрев на ръкохватките. И без това едната не работеше, пък и без това не мисля че такава екстра ми е необходима. Освен че разкарах един сноп излишни жици, освободих малко място и на волана - там където беше потенциометъра. На това място ще мисля за стойка за GPS.
С оглед на топлите зими последните години, според мен не е трябвало да разкарваш подгряването.

За ламбите по мотора всеки си има своя гледна точка, но е хубаво да ни виждат.

А това с хидротрансферния печат е хитра идея .

Offline mendi

• Newbie
  • *
« Reply #9 on: April 25, 2016, 16:05 »
Здравейте,
Изчетох другата тема за проверка на маслото но реших отново да пиша тук за да не спамя в другата.
Това е гати тъпотията ЧЕСТНО! Чудя се как японец го е измислил! Как може да заврът това прозорче в кучешкия гъз... По 2 минуто клатушкам мотора и заничам и пак не мога да видя нивото. Просто нищо не се вижда на прозорчето и сега не знам дали маслото не е под минимума, дали не е над максимума или просто аз съм кьорав и не мога да видя нивото....
Има ли някакъв начин да подобря ситуацията, готов съм да сложа датчик ако има подходяш, или да пробия казанчето да сложа една пръчка за мерене, като на нормалните мотори...
Някой правил ли е нещо подобно, сигурен съм че и вие сте (с 4ТХ) се сбъсквали с проблема...

Другото ми оплакване, е че оборотомера не работи... Ама още нищо не съм правил по въпроса първо ще видя жилото пък ако не е от него ще питам...

Offline Павката

• Hero Member
  • Yamaha TDM900
« Reply #10 on: April 25, 2016, 22:18 »
За маслото помага запалка с светодиодче ;) светваш си и всичко се вижда, иначе съм съгласен, че е страшна тъпотия.

Относно оборотомера, не съм сигурен, че ще видиш жило.
TDM - Turn the Dreams to Memories ! ! !

Offline Николай 'Goose' Иванов

• Administrator
  • Hero Member
  • LZ1GSE
    • Il grande idiota
« Reply #11 on: April 26, 2016, 07:52 »
А ако си особено мързелив като мен - проверката става без да ставаш от седалката - изправяш мотора, взимаш смартфона, снимаш окото и после гледаш на спокойствие :-)
In God we trust, all others must submit an X.509 Certificate

Offline Веселин Куршумов (Ротко)

• 0877554119
  • Administrator
  • Hero Member
  • Не са ми нужни 235 причини, за да избера TDM...
« Reply #12 on: April 26, 2016, 10:23 »
Това ми хареса...
TDM is my lifestyle, my destiny, my religion ...

Offline haymana

• Newbie
  • *
« Reply #13 on: April 27, 2016, 09:05 »
Оборотомера на 4ТХ е електронен. Няма да видиш жило. Търси проблем по електроника или кабели. Или пък в самото табло с часовниците но е малко вероятно да е оттам. На мен километража ми не работеше и се оказа проблем с охлюва, който се реши с 36 лв. в Мотодинамикс.

Offline Николай 'Goose' Иванов

• Administrator
  • Hero Member
  • LZ1GSE
    • Il grande idiota
« Reply #14 on: April 27, 2016, 10:38 »
Да добавя за маслото - като го взех нищо не се виждаше на окото, при първата смяна на масло промих двигателя с промивно такова и от тогава проблеми с видимостта там нямам :-)
In God we trust, all others must submit an X.509 Certificate

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal