ТДМ България държи новият рекорд за най-много Yamaha TDM на едно място.

Author Topic: Възтановяване на резба (Картер)  (Read 7100 times)

Offline zafiro301

• Newbie
  • *
Здравейте колеги,

миналата седмица станах собственик на ТДМ 900. Всичко беше 6 до момента когато демонтирах капачката на масления филтър... Оказа се че един от болтовете е бил пренатегнат при предишна смяна на масления филтър и сега имам теч на масло  :-[
Възнамерявам да възтановя резбата с този продукт:
https://www.youtube.com/watch?v=g5AH-P1AlV4
За целта ще се наложи да се свали картера, да се премахне наранената резба с свердло 6.3mm, да се нареже външната резба с подходящия метчик, и да се монтира втулката за възтановяване на резба M6 x 1.0. Тези операции са извън моите възможности и оборудване и ще бъдат извършени от покадърни подизпълнители  :D   
Ако някои от вас се е сблъсквал с подобно предзвикателство ще съм благодарен ако сподели опита си.

Поздрави,

Иван 

Offline Павката

• Hero Member
  • Yamaha TDM900
На моя му набиха по-дълги шпилки с лепило и течна стомана отгоре...и до ден днешен тоя мотор върви, баси издръжливото животно
TDM - Turn the Dreams to Memories ! ! !

Offline zafiro301

• Newbie
  • *
На моя му набиха по-дълги шпилки с лепило и течна стомана отгоре...и до ден днешен тоя мотор върви, баси издръжливото животно
На мястото на всеки болт сега имате шпилка? Сменяте ли филтъра на масло от тогава или само масло му сменяте?

Offline apollo11

• Hero Member
Шпилката е болт бел резба;
Като е  навил шпилката с лепило, катосложи капака на филтьра,стяга с гайка! Като развьрти гайките, вафи капака, а болта(т.е. шпилката) остава на стърчи

Offline zafiro301

• Newbie
  • *
Шпилката е болт бел резба;
Като е  навил шпилката с лепило, катосложи капака на филтьра,стяга с гайка! Като развьрти гайките, вафи капака, а болта(т.е. шпилката) остава на стърчи

Знам какво е шпилка :D  Интересуваше ме дали след модификацията колегата е развивал гайките за да сменя  масления филтър или само е сменял маслото без да пипа капачката. Другия въпрос ми е дали е заместил всички болтове с шпилки или е сложил шпилка само на наранената резба?

Offline apollo11

• Hero Member
[quote author=zafiro301 link=topic=455.msg4731#msg4731 date=1469279017
Другия въпрос ми е дали е заместил всички болтове с шпилки или е сложил шпилка само на наранената резба?
[/quote]
Ако един е дефектен,няма защо да слага на всичките

Offline Ради Райков

• Administrator
  • Hero Member
Интересуваше ме дали след модификацията колегата е развивал гайките за да сменя  масления филтър или само е сменял маслото без да пипа капачката. Другия въпрос ми е дали е заместил всички болтове с шпилки или е сложил шпилка само на наранената резба?
Сменял е масленият филтър и няма проблем, това е най-безболезненият начин, а шпилка има само на прецаканият болт.

Offline Павката

• Hero Member
  • Yamaha TDM900
извинявам се за късния отговор, да сменял съм си и масло и филтър и все още го сменят :) иначе смених само прецаканите болтове

Offline zafiro301

• Newbie
  • *
извинявам се за късния отговор, да сменял съм си и масло и филтър и все още го сменят :) иначе смених само прецаканите болтове

С какво лепило и течна стомана си свърши работа? 

Offline Павката

• Hero Member
  • Yamaha TDM900
Е ти ме уби,не помня. Беше преди 4години. Иначе ми се върти в главата, че резбата в дупките беше по-дълга от болтовете. И шпилките се завиха доволно.

Offline Savata88

• Newbie
  • *
Re: Възтановяване на резба (Картер)
« Reply #10 on: June 12, 2017, 10:04 »
Здравейте група,имам ямаха тдм 850 99г..
Сменях си маслото и при завиване на последния болт от капака на вилтъра той превъртя и излезе с част от резбата на блока.Въпроса ми е дали ако навия тефлонова лента  и ако стегне хубаво дали ще искара и всичко ще е наред или по добре да правя нова резба?

Offline rednikmarto

• Full Member
  • 0884 840 531
« Reply #11 on: June 12, 2017, 10:51 »
Здравей приятел,

едва ли някой от нас ще те посъветва да оставиш изронената резба така.
Щом си успял да "прекараш" болта до степен изваждане със стружки.. решенията са основно две.
Става въпрос за някой от тия M6, нали така ? (виж картинката).

Внимавайте колко резба ще опитате да навиете - с различна дължина са винтовете.
За вариант със залепена шпилка някой друг да каже.

Виж какво ползвам (моя е точно такъв) за да не стигам до изкъртване на резби:
https://www.olx.bg/ad/dinamometrichen-klyuch-force-1-4-5-25-nm-ID66Oae.html#de65498691

Заслужава си 50-те лева.
Успех момко.

« Last Edit: June 12, 2017, 11:11 by rednikmarto »
фен на Yamaha TDM 850 / 900

Offline Николай 'Goose' Иванов

• Administrator
  • Hero Member
  • LZ1GSE
    • Il grande idiota
« Reply #12 on: June 12, 2017, 13:48 »
Правилните варианти са два - възстановяване на резбата (раздупчване на по-голям диаметър и или навиване на подходяща пружина за целта, или запълване с двукомпонентни китове и след това дупчене и нарязване на стандартна резба в тях) или залепена шпилка в повредената резба.
In God we trust, all others must submit an X.509 Certificate

Offline apollo11

• Hero Member
« Reply #13 on: June 12, 2017, 15:01 »
Значи, моят съвет, признаван, не изпробван от мен, но бащата ги прилагаше тия трикове на времето..
Намазваш болта с нещо мазничко, а в дупката навираш "сънфикс"( за разлика от болта, тук хубаво обезмаслявсш)
Като навиваш болта, сънфикса изгражда нова резба..а болта е мазен,за да не остсне навеки там ;)

http://tashev-galving.com/images/items/006%20SUN1030.jpg

Offline Николай 'Goose' Иванов

• Administrator
  • Hero Member
  • LZ1GSE
    • Il grande idiota
« Reply #14 on: June 12, 2017, 16:09 »
Сънфикса иска площ за да хване, той е от класа "двукомпонентни китове" дето писах горе :-) Иска си дупчене първо с по-голям диаметър
In God we trust, all others must submit an X.509 Certificate

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal