Аз използвам обикновенни палатки, двуместни и я общия случай ги бракувам в края на сезона.
Ето няколко неща до които съм достигнал въз основа на личен опит:
- Палатката трябва да е достатъчно лесно ПРЕжалима - ако се скъса, счупи или натежи прекалено много - заминава в първото кошче или в огнището. Ако се случи силен дъжд - има едни удобни найлончета които се продават за цена от 2 - 3 лева във всяка железария. Тънки са, за еднократна упитреба но в такива случай спасяват положението.
- Надуваемите дюшеци са супер удобни, стига да има място в багажа и помпа с която да се надуят (пак място). Ако трябва да ограничим товара си е проблем. Шалетата са удобни но и доста обемни. Решението което намерих (не се смеите) е подложка за ламиниран паркет. Може да се смачка, много по леки и компактни са от шалте или дюшек, и естествено са достатъчно евтини (2 квадтата струват - 2 - 3 лева) за да се лишите от тях, ако няма място да ги приберете. По неудобно е от колкото с дюшек но пести много място.
Това е продиктувано от личния ми опит, но е редно да спомена, че част от него е натрупан при излизания в гората, там където трябва да си носиш всичкия багаж на гръб и всеки колограм е важен.