ТДМ България държи новият рекорд за най-много Yamaha TDM на едно място.

Author Topic: Въпрос за АBS  (Read 4265 times)

Offline Крушев

• Newbie
  • *
Въпрос за АBS
« on: February 05, 2025, 18:10 »
Здравейте, колеги!
Моторът ми има проблем с ABS - не сработва, когато е нужно. Няма записани грешки в модула. Някакви идеи?

Offline rednikmarto

• Full Member
  • 0884 840 531
Re: Въпрос за АBS
« Reply #1 on: February 16, 2025, 23:15 »
Здравей Колега,
Няма ме в БГ от над 1г. вече и лично няма как да помогна с реална среща.
На ако успееш да отвориш снимките от тази публикация:
линк-в--моя-фейсбук
Ще се ориентираш за в начало.
Масовия проблем е блокирането на едни плунжери в соленоидите.
Лепи се 2.7mm ос за тях и се вадят от соленоида.
Нормално трябва да са подвижни, под тях има пружина и ги вади ако ги натиснеш с пръст навътре.
Има рускоезични видеофилмчета в ю-тюб за желаещите.
Естествено препоръчвам разпечатка и подвързване и употреба на ръководството за ТДМ900 с АБС от 2005г. или друго ако има за твоя мотор.
Там са описани 2 теста и правилните процедури по обезвъздушаване на АБС блока.
фен на Yamaha TDM 850 / 900

Offline Крушев

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: February 24, 2025, 21:33 »
Благодаря за информацията! Вече стигнах до решението. Мога да добавя, че освен плунжерите, блокира и самия електромагнитен клапан. В моя случай, успях да раздвижа плунжерите на двата соленоида, но единия клапан остана блокиран. Купих втора употреба модул от Yamaha Majesty (става и от Suzuki Baleno до 2002 година) и използвах единия соленоид. Ръководството го имам, адаптер също и нещата се получиха. В общи линии, нещата са трудно постижими, но не и невъзможни. Определено бих посъветвал всички потребители на Ямаха, с ABS, произведени до 2007 година да си ползват тази екстра от време на време, защото това е най - честата причина за дефектите на модула. А най - лошото е, че каращия изобщо не подозира за проблема, тъй като теста си минава при включване на контакт и не показва грешка и проблем в модула. Ако някой има нужда от повече информация, може да се свърже с мен.

Offline Веселин Куршумов (Ротко)

• 0877554119
  • Administrator
  • Hero Member
  • Не са ми нужни 235 причини, за да избера TDM...
« Reply #3 on: February 24, 2025, 21:48 »
В този ред на мисли, в сервиза на Ямаха в Солун ни посъветваха принудително да включваме АБС системата на мотоциклетите примерно веднъж на всеки месец. Така минава течност през цялата система и тя ще работи коректно когато се наложи. Със задната спирачка това става лесно, докато с предната иска човек да е малко по-внимателен за да не стане беля.
TDM is my lifestyle, my destiny, my religion ...

Offline rednikmarto

• Full Member
  • 0884 840 531
« Reply #4 on: February 24, 2025, 23:43 »
Добро разминаване е само със соленоид.
ABS се оказва пренебрегвана система.
Пример, в БГ ни изнудваха да платим 2 хил.лв. за нов хидравл. блок в оторизиран сервиз на автомобили защото не искаха да обезвъздушат оригиналния (на жена ми на колата).
При смяна на течността (източване) трябва да се направят няколко теста  и да се изтегля с помпа течността, така извадих една шепа гнусотия от блока, от задния кръг.

П.П. Ок, ще сработваме АБС, но каквото е вътре в блока остава в системата дори при сработване.
Изказвам съмнение че да сработим АБС-а няколко пъти е алтернатива на качественото и навременно обслужване на спирачната система.
Както и обратното е вярно.
Има интервали на обслужване, като се правим че не ги виждаме не си помагаме.
Това че повсеместно няма достатъчно квалификация по темата е тъпо но преодолимо.
Повече хора и мотосервизи като са "осветени" по темата, по-малко АБС-и ще бъдат "кочан".
Почти не знам за някой с "нов внос" ТДМ да е бил с работещ АБС.
« Last Edit: February 25, 2025, 17:28 by rednikmarto »

Offline Крушев

• Newbie
  • *
« Reply #5 on: February 25, 2025, 18:53 »
Абсолютно съм съгласен, че трябва редовна смяна на течността. Просто са необходими и двете условия за да работи безпроблемно модула.

Offline rednikmarto

• Full Member
  • 0884 840 531
Re: ABS pump for TDM900
« Reply #6 on: March 01, 2025, 17:38 »
бях мяркал такава обява в Германия, за работещи АБС блокове.
Да, 250 Евро е много. Но това е цената за работещ блок, не за ремонт.
Какво пречи и в БГ да има по-достъпна услуга.

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/abs-pumpe-yamaha-mt-07-09-10-03-yzf-r-mt-125-tmax-530-xsr-tdm-900/2147550679-306-7822?

До тук сме поне трима (аз, Васил Макавеев и колегата Крушев) които сме отваряли и затваряли такъв блок с успех.
« Last Edit: March 01, 2025, 18:08 by rednikmarto »

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal