ТДМ България държи новият рекорд за най-много Yamaha TDM на едно място.

Author Topic: Чехия 2016 - ТДМ-ски рекорд  (Read 2268 times)

Offline Judas_Priest

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 293
Чехия 2016 - ТДМ-ски рекорд
« on: September 14, 2017, 09:30 »
Това е рубрика за пътеписи. Това в случая няма да е точно пътепис защото няма да има много пространствени обяснения относно емоции, пътуване, снимки и т.н. Едно, че беше отдавна и част от нещата са избледнели, друго, че истинският пътепис трябва да бъде написан от някой който може да пише  :)
А и мисля, че не сме публикували повече снимки от пътуването ни до Чехия.

И така, началото на септември месец, лето годпосне 2016. След като съвсем случайно началото на март, Живан спомена за чешката инициатива се сфромирахме групичка мераклии. В движение решихме да пообиколим малко по пътя ни до там и пак в движение Райков предложи идеята за обиколка на дунавкисте столици по пътя.  Речено сторено. Към последният момент се уточниха всички участници, на на 03.09.2016 запалихме към Белград. По стечение на обстоятелствата и за цвят на мероприятието в началото бяхме 3 ТДМ-а. По един от всяко едно поколение на модела  :). Адаша с най-новият екземпляр, Жоро с 4ТХ-а, а аз с ветерана. В същата тази последователно беше и икономичността на моторите, но това друга тема  :)
И така, след магистралното каране до сръбската дунавска столица, се докопахме до предварително резервираният хостел. Жилището беше на идеално място – в началото на една известна стара уличка – Скадаркса. Дори си имахме импрозивиран мото-паркинг.



А по-неуктротимите зверове трябваше да бъдат вързани!


След паркирането следва настаняване с усмивка:


 А след карането и настаняването идва ред за...душевен оргазъм на Райков

Част от улица Скадарска


И идеално поддръжани постройки в централната част на града.






И храма св. Сава. Който има същата геометрия като Александър Невски, но...много по лоша архитектура.



Това пък мисля, че беше общината.


След разходката – кръчма.


След кръчмата – нощна разходка.


-----------------------------------------------
Един от много хубави моменти от мото разходката – сутрин не бързаме със ставането, нямаме много за каране (падаха се по 250-300км дневно), и има време да се насладим на нещата около нас. Да нещата са страшно много, за един ден може да се добие само обща представа за мястото и да разбереш дали имаш желание да дойдеш тук за повече. Имахме повече време в Прага и Виена. Та първият ден карахме от Пловдив/София до Блеград, пристигнахме около 16 часа. Разходката из града продължи до малко след полунощ и на следващият ден газ към Будапеща. След карането, след впечатленията от видяните неща там, пристигаме в унгарската столица, която ни омъгьоса с архитектурата и излъчванео.  Там пристигнехме късният следобед. Нанесохме се, измислихме програмата и докато се казим по моторите за разходка вече се беше свечерило. Художественото осветление по сградите създаваше уникално усещане. Светещият Дунав също.



















След красивата и чаровна нощ, дойде време на утрото. Бях,е предвидили да видиш базиликата св. Стефан и да тръгваме към Виена. Но като разбра това, на Будапеща й стана тъжно...и като заваля един хубав, постоянен кротък дъждец.

Това не са бояджии  :)



Базиликата отвън:


И отвътре:





И още веднъж знаменитите забележителности, но посред бял ден.





-------------------------------------------------
Тук писането и прилагането на снимки става по-сложно.  Просто защото се отправяме към Виена, където останахме 3 нощи. Мястото за нощувка, по традиция резервирахме предната вечер. Имахме късмета да се настаним в голяма, стара, идеално поддръжана сграда. С перфектен семпъл и изчистен интериор и високи тавани – над 3м. Поради активните впечатление събрани последните 2 дни, които ни се струваха като 12,  и поради късният час на пристигане решихме след като се настаним да обиколим единствено и само месната бакалия  :)
На следващият ден, след като станахме, пихме кафе запалихме моторите, стигнахме до великопелният бароков замък Шьонбрун и...пак пихме кафе  За да може да имаме сили да пообиколим.














И зоркото око на Дидката зад обектива на многоцеливият качествен Panasanic:




Страшно красиво беше всичко, което видяхме  :)




И преработката на старите складове на газ. Така наречените Газометри.


ТДМисти в нарушение – снимка за спомен или за фейсбук пред Виенското колело (което май е измислено в Пловди, но това е друга тема)


Един от следобедите заделихме за разходка до другата дунавска столица – Братислава. Само на 60 км. от Виена. По предварителна информация от първа доверена ръка се насичихме директно към основната и единствената забележителност за посещение. Замъка Пресбург. Него не го уважихме от въртре, но пък му разгледахме задния двор . Където попаднахме на изключителна фотоизложна на български фотограф на тема красотите на света. Както беше хубавото на замъка – беше зудесен фон за снимки на мотори! На кулата с форма подобна на Бузлуджа така и не се качихме. Цената на билета повече приличаше на цена на акционен дял, а не на билет за вход....пик и нашата Бузлуджа е по-голяма (...макар и порутена).


 


На вашето внимание отново семейство Якомови  :)


Моста над Дунав с „Бузлуджата“ отгоре.










И малко кадри от фотоизложбата.












Неусетно, стигнахме до ден 6-ти (който както се сещате го усещаме като 16-ти). Крайната цел за деня е Прага. Но на път за Прага, по съвет от доверен човек, се отбираме в градче Кутна хора. Защо там – защото има манастир-костница. По непотвърдена информация там има кости на 40000 души. Една от особените неща там е полилеят, който ние не успяхме да видим защото беше занесен за реставрация. Казват, че в него се садържат всички кости от човешкото тяло.
Следващите снимки са от споменатото градче.





























---------------------------------------------------------------------
« Last Edit: September 14, 2017, 13:29 by Judas_Priest »

Offline Judas_Priest

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 293
Re: Чехия 2016 - ТДМ-ски рекорд
« Reply #1 on: September 14, 2017, 13:29 »

И ето стигнахме до един от най-специалните градове в Европа – Прага  :)
Какво е особеното тук. Ами по пътя се размножихме. Или наче казано от 3 мотора станахме 5. Тук Ротния, фетишист по темата би казал, не мотори, ТДМ-и  :). Към нас по план се присъединиха Павката и Дренски.
Относно Прага и пребиваването ни там - коментарите са излишни. Претъпкани сме с красоти и преживявания, но градът идва като десерт на всичко  :)
























 



















Не мога да се сдържа и ще сложа още една снимка на семейство Якимови  :D


 










 


----- - ---- - - - -  - - - - - -
И след 8 ден европейски прелести, настъпи часът за преборяването на площата в Пелхржимов.  Резултатите от преброяването мисля, че си го спомням всички – с 2 мотора повече от италианските ТДМ-исти. Имаше поздравления, подаръци, изненади, но това са вече отдавна минали неща, които е приятно да си спомним година по-късно. А прибирането до родината – по най-експедитивният ненатоварващ начин за по-голямата част от нас -междинна нощувка в Загреб и на следващият ден от там газ обратно към МайнаТаун. А Дренски пое към Унгария, явно е имал да наваксва с нещо там   ;)
Ето и снимки от Пелхржимов (не се опитвайте да го произнесете, може да получите разтежение на езика и после гаджето ви да недоволства :-), аз за малко да си изкълча пръстите докато го напиша)

















































И в заключние – ако имате да поставяте рекорди, обаждайте се на ТДМ България за помощ  :)





Offline Ради Райков

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1676
Re: Чехия 2016 - ТДМ-ски рекорд
« Reply #2 on: September 14, 2017, 17:05 »
Кратко, точно и ясно  ;D ;D ;D
Браво Адаш  :)

Offline Веселин Куршумов (Ротко)

  • 0877554119
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2272
  • Не са ми нужни 235 причини, за да избера TDM...
Re: Чехия 2016 - ТДМ-ски рекорд
« Reply #3 on: September 14, 2017, 18:46 »
Браво!
Страхотни снимки и невероятни спомени.
TDM is my lifestyle, my destiny, my religion ...

Offline niki 1961

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 69
Re: Чехия 2016 - ТДМ-ски рекорд
« Reply #4 on: September 14, 2017, 22:55 »
не само поех към унгария ами и после ошетахме цяла северна румъния и чак тогава се прибрах

 

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal