YAMAHA TDM БЪЛГАРИЯ > Пътеписи

Истанбул трябва да се види.

(1/5) > >>

Веселин Куршумов (Ротко):
Пътуването не се осъществи с мотор, но въпреки всичко искам да го споделя с вас. За да покажа колко си струва да се види това място, ще кажа че по принцип не харесвам когато джамиите в Пловдив започнат да вият, не харесвам религията им поради куп грешни моменти в нея, помня историята ни в която сме брутално избивани докато сме били под Турско робство.
Въпреки това макар че не харесвам големите градове реших да послушам Женя и да посетим единственият град стъпил на 2 континента.
Имах 1 седмица за подготвя какво да се види и къде да се настаним. От предни пътувания знам, че най-важното за такива градове е да си възможно най-близо до центъра. Това прави възможностите за разходка след това много лесни. Намерихме хотел на 600 метра от всички по-големи забележителности на града. Цената за 3 нощувки за двама ни бе около 240 лв. с включени закуски. Важно бе и да има място за паркиране което да е безплатно (обикновено таксите за паркинг там са над 20 лв. за ден ).

Тръгваме в 6 сутринта, бързо минаваме границата и вече сме в Турция. Предполагам всички са наясно че за тук искат задграничен паспорт. Друго важно е ако пътувате с превозно средство което не е на ваше име, трябва да имате пълномощно на турски което да е нотариално заверено.
Преди Одрин хващаме пътя за Цариград. 20 километра след това идват бариери и пропускателен пункт за магистралата. тук трябва да си купите винетка. Цената която ще платите е 65 лири и стига и за двете посоки. Стикерът се лепи под огледалото.
В началото се пътува скучно, но колкото по-близо до целта стигате, трафикът става различен. В самият Константинопол вече ми се реве че съм с кола. Тук е момента да попитам всички които смятат че джипиесът е излишна джаджа, как биха се оправили в този трафик? Без навигация достигането на цел в този огромен град е лудост!

В този град има няколко големи морски аквариума. Трудно намерих инфо кой е най-голям, но накрая реших да избера нещо което ми е на път към хотела за да го видим първият ден. Аквариумът е залепен до мол, което предполагаше наличието на голям паркинг. Аз обаче спрях директно пред него където нещо като пиколо ми паркира колата и ми взе 25 лири. Таксата за Аквариума е 95 лири на човек и определено си струва...

Веселин Куршумов (Ротко):
Снимките няма да покажат това което е реално, но все пак. Много аквариуми, колоритна обстановка в много различни стилове, тропическа гора, риби, акули, мантии, жаби, пингвини и всякакви водни обитатели.

Веселин Куршумов (Ротко):
След около 2 часа успяваме да разгледаме всичко и без да ни се иска излизаме от водният свят и тръгваме в лудницата към хотела.
Посрещат ни топло макар да прибират ключовете за колата ни :) Настаняват ни в стая с изглед към морето, препоръчват ни и ни записват за екскурзия на следващият ден и ни показват малкият спа център към хотела.
Бързо напускаме стаята за да се потопим в историята малко преди мръкване.

Веселин Куршумов (Ротко):
Джамийте тук са основното, но вече предизвикват в мен радост за окото. Древни пилони, огромни чешми, градини и история от няколко епохи правят градът привлекателен за посещение.

Веселин Куршумов (Ротко):
Уцелихме приятно време и си направихме хубав голяма разходка. Покрай стените на древен Константинопул, покрай Златният рог и розовата градина. Видяхме началото на Босфора и първият мост над него. Оказа се че има  и тунели които минават под него .

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version